+36 20 267 2074 veledazifjusagert@gmail.com

IFI Feszt volt Perkátán

aug 16, 2021Pályázatok

A „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület által 2021. augusztus 14-én került sor az IFI Feszt – Színezd újra Perkátát! elnevezésű ifjúsági fesztiválnap megszervezésére. Az esemény a NEA-UN-20-O-V-0060 azonosítójú, „IFI Feszt- Színezd újra Perkátát! elnevezésű pályázat keretei között valósult meg, 1 500 000 Ft támogatással.

Az eseményt a Perkátai ÁMK is támogatta, így immár ötödik alkalommal tudott megvalósulni a népszerű program a településen, melynek legfontosabb jellemzője, hogy a helyi fiatalság szervezi a kortársainak úgy, hogy figyelembe veszik az ő igényüket, kéréseiket a szervezés során.

– 2016-ban a fiatalok azzal a mondattal jöttek elénk, hogy „Csináljunk valamit.” – mondta megnyitó beszédében Horváth Dóra, a „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnöke. – A „valami”-ből álmodtuk meg az IFI Fesztet, melyet először szinte a semmiből szerveztünk meg. Nagyon boldogok és büszkék vagyunk, hogy már így kinőtte magát.

A programot nagy előkészületek előzték meg, a fiatalok hangsúly fektettek a hirdetésre is: két héten keresztül a település buszmegállóiban, hirdetőtábláin és boltjaiban számoltak vissza az IFI Feszt napjáig, valamint az egyesület két fiatalja dinoszaurusz jelmezben invitálta az embereket a falu központban a rendezvényre.

Augusztus 14-én az esemény 14 órakor vette kezdetét a Győry-kastély kertjében. A kilátogató gyerekek és felnőttek számára egész nap a rendelkezésére állt a darts foci és a rodeó bika, valamint Balázs Éva és László Emma vezetésével kézműveskedhettek. Szintén egész nap várta a piciket a baba sarok, ahol Jákliné Rajcsányi Rozália, a Perkátai ÁMK bölcsőde vezetője, illetve Bogóné Plasek Krisztina védőnő vezetésével játszhattak a legkisebb ifi fesztezők is. A Bokréta Lovasudvar fiataljai is csatlakoztak az eseményhez: lovagoltatással várták a gyerekeket a Győry-kastély oldalánál. Szalai Janka által fesztiválsminkek készültek, és a VELED lányai csillámtetoválást is vállaltak a gyerekek számára.

15 órától a kosárlabda pályán kezdetét vette a fergeteges habparty, melyet az idei évben a Sárosdi Önkéntes Tűzoltóság valósított meg. A tűzoltó kollégák sziréna szóval invitálták a kicsiket és a nagyokat egyaránt a buliba. A habparty-t követően Varga Máté és Stumpf Eszter szervezők vezetésével, a bitumenes pályán kezdetét vette a különleges rollerverseny, amelynek pályáját egy kétágú, három kerekű rollerrel kellett teljesíteni. Tökéletes felvezetője volt ez a játék a 16 órakor, szintén a bitumenes pályán, Vátkai Zsombor által megtartott stunt riding bemutatónak. Az akrobatikus motoros mutatványok zárásaként a fiatal stunt rider bajnok még egy kereket is elszaggatott a közönség kedvéért.

– Nekem ez volt az első évem az IFI Feszt történelmében, mint szervező – nyilatkozott Varga Máté, a program egyik ifjú szervezője. – Nagyon tetszett már az esti plakátolásoktól kezdve a csapat hozzáállása lelkesedése, valamint kreativitása. Amikor már a helyszínt kellett “berendezni” ott is kisebb csapatokra osztva dolgozott mindenki azon, hogy a lehető legjobbat hozzuk össze.

A következő műsorszám előtt az IFI Feszt dínói biztosították a jó hangulatot, akik a színpadon táncoltak és bohóckodtak a gyerekeknek, míg nem átadták a helyüket a 17 órakor kezdődő interaktív Marvel Hősök shownak, amelynek keretein belül Amerika Kapitány, Pókember, Venom és társaik látogattak el Perkátára. A szuperhősök és a gyerekek a rossz idő ellenére is kitartottak, mutatványoztak, fotózkodtak együtt.

18 óra után a színpadi programok zenei szálon futottak tovább: a 8,5 éves Szarka Zsombor dobszóló bemutatóját hallgathatta meg a lelkes közönség. Zsombor 3 zeneszámmal készült a délutánra, illetve egy saját összeállítással is megörvendeztette az embereket.

A délutáni programok utolsó pontja a Falkaland nevű nagyvenyimi kutyás csoport produkciója volt, akik szintén már több éve vendégei a perkátai IFI Fesztnek. A kutyusok ismét elkápráztatták a gyerekekből és felnőttekből álló tömeget.

Kis szünet után a program este folytatódott Burai Krisztián fellépésével, majd végül az IFI Feszt éjfélkor, a szintén már hagyományos color party-ban tetőzött, amely során valóban újra színezték Perkátát a fiatalok.

– Úgy gondolom, hogy jól sikerült a program, hiszen idén is megtudtuk szólítani a fiatalokat az IFI Feszten keresztül – mondta Dr. Győri István, a „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület alelnöke. – Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy segítőkkel együtt közel negyven fiatal dolgozott a rendezvényen, a rendezvényért. A programokat úgy szerveztük, hogy több korosztály is élvezhesse őket, külön öröm volt, hogy a résztvevőket a hirtelen jött nyári zápor sem riasztott el, velünk maradtak utána is. Remélem, illetve reméljük, hogy legközelebb is legalább ugyanilyen jó hangulatban telik el az IFI Feszt.

Egy pályázatnak köszönhetően immár biztos, hogy a jövő évben is megszervezésre kerülhet az IFI Feszt, melynek dátuma előreláthatólag 2022. augusztus 13-ra esik.